09-06-27 / 36 fulla veckor


Ja, idag har jag alltså gått 36 fulla veckor. Nu är det bara 4 veckor kvar (plus, minus 2) Vi får se om jag går över tiden eller om det blir tidigare. Nästa gång vi ska till barnmorskan ska vi iallafall göra en plan, förlossningsplan, om jag inte minns helt fel. Så hon sa att jag skulle fundera lite tills dess. Och vad man går igenom och vad vi skriver ner kan jag berätta sedan efteråt. För just nu har jag inte sån stor koll på det!

Idag har vi varit på stranden en sväng, älskar detta sommarvädret! Så jag har fått lite färg iallafall. Skinnet är ju så tunt på magen just nu eftersom magen är så stor, så jag fick smörja på med solskyddsfaktor några gånger så att jag inte skulle bränna mej, haha. Dock badade jag inget. Jag gick i en bit bara, kändes som att det var lite för kallt just då. Men när vi var på väg hem hade jag lätt kunnat vända för att hoppa i, lite extra jobbigt att gå i värmen höggravid ;) hehe. Men bara man doppar fötterna så blir man ju genast svalare! superskönt!

 

Så här ser min graviditet ut

Beräknat förlossningsdatum: 2009-07-25

Barnet blev till omkring: 2008-11-01

Du är i vecka: 37

Du är i månad: 8

Antal graviditetsveckor och dagar: 36 veckor 0 dagar

Antal dagar kvar till förlossningen: 28


Jag har knäppt kort på dom nyaste bebiskläderna som vi har just nu. Så dom kommer under inlägget och så skriver jag vilka/vem vi har fått det ifrån. Det här är vad som står om vecka 37 som jag börjar på imorgon..


Dom här har jag köpt själv, hihi.

Barnet:

Ca 2.8-3 kg. Nu räknas barnet som fullgånget. Om förlossningen startar gör den det i tid, varken för tidigt eller för sent. Barnet ökar sin vikt med 200-250 gram per vecka och har mer än en liter fostervatten runt sig. Koordinationen är så utvecklad att barnet har förmåga att gripa tag om saker med handens fingrar. Den tränar inför ett liv utanför livmodern genom att dra in och trycka ut fostervatten ur sina lungor. Den lagrar också näring som behövs för att klara en ansträngande förlossning. De allra flesta barn ligger med huvudet nedåt, endast ett fåtal ligger med stjärten först. Om så är fallet gör man vid den här tiden ett försök att vända barnet.Hängslebyxor och en t-shirt från Patriks mamma och pappa.


Mamman:

Du går troligen på ännu en graviditetskontroll. Är det något som fortfarande oroar dig inför förlossningen så prata med din barnmorska. Det är bra om du som skall bli pappa följer med. Även om du skrivit ett brev med dina önskemål kring förlossningen är det vanligt att man också noterar vad du vill i journalen. Denna kommer personalen på förlossningsavdelningen senare att ta del av. De flesta kvinnor känner av allt kraftigare sammandragningar i livmodern. Det är inte farligt utan en påminnelse om att snart startar förlossningen och mötet med barnet närmar sig. Kanske har du slutat arbeta och inlett dina första veckor som föräldraledig. Du kommer att må bra av att få rå dig själv och att släppa arbetet helt. Du behöver också lite tid att förbereda för barnets ankomst och göra de sista förberedelserna inför förlossningen och den stora omställningen till att bli mamma. Nu kan du vila när du behöver det. Ät som tidigare bra mat, gärna med extra kolhydrater så har du lite mer ork om förlossningen skulle starta.

jag vet inte om jag har så mycket att tillägga kring det. Det är ju fixerat så förlossningen kan ju starta när som helst, så det är väl mest bara att vänta och se, hehe.

Jag har ju ränkat hicka från och med vecka 31, och just nu är jag upp i 86 gånger, hihi. Får se hur många gånger till det blir innan hon kommer ut, över hundra? Ja, kanske.Två tröjor från min kära kusin Frida, jätte söta!

Namn som ökat snabbast, flicknamn:

NrNamnÖkning %Antal-08
1Joline56,6130    
2Iris56,3150    
3Liv45,3186    
4Svea43,6158    
5Lova38,7312    
6Majken30,7115    
7Hedda27,4135    
8Molly26,9547    
9Lilly26,5267    
10Inez26,0184    
11Leia24,6162    
12Siri24,3256    
13Lea23,9254    
14Elise23,0123    
15Ellie22,9118    
16Alicia21,8436    
17Ingrid20,3172    
18Emelie20,2351    
19Astrid16,8306    
20Victoria16,4149    
21Isabelle16,0596    
22Jasmine11,0222    
22Mira11,0212    
24Irma10,9122    
25Thea10,1372


den här listan hittade jag på libero.se. Det är bara en del va den, det fanns med pojknamn också. Och sedan fanns det namn som hade sjunkit. Men jag tyckte att det blev för mycket att ta med allting. Så ni får gå in och kika själva om ni vill se om erat namn finns med. Klicka isånnafall här. Som tur är fanns inte vårat namn med, som vi funderar på, eftersom vi vill ha någon ovanligt :) Nu börjar det bli lite livat i magen så nu ska vi lägga oss å mysa framför tvn, jag patrik å "maggen"!


09-06-25 / En månad kvar till beräknad förlossning, besök hos barnmorskanDet har blivit dåligt med uppdatering nu, men har inte haft någon dator med mej och jag har nästan bara varit hos Patrik. Så jag har inte suttit vid datorn på flera dagar, känns konstigt eftersom jag brukar vara inne minst en gång om dagen annars, även om det ibland bara blir en snabbis. Men hur som helst..

Klockan är efter tolv, så nu är det den 25e juni, och det innebär att det är prick en månad kvar till beräknad förlossning. En månad låter faktiskt mer än 4 veckor och 2 dagar. Hehe.. det är iallafall 30 dagar. Men som jag säkert skrivit tidigare (mitt minne just nu..) så tror jag att lilltjejen kommer komma tidigre. Bara hon inte kommer "för tidigt" hehe. Vi har lite saker kvar att fixa, och jag vill helst inte ligga kvar på BB någon eller några veckor. En grej som vi inte har hemma för tillfället är bilstol, och det skulle ju vara typsikt om vi måste åka in och vi inte har någon bilstol, haha. Då är det ju bara att vi ringer hem så nån får komma med den, eller hyra någon om vi måste göra det. Så det går ju att lösa, men jag skulle nog helst vilja att vi åker in med allt med oss och sen att vi kan få åka hem när vi känner oss redo, minst 6 timmar efteråt. Man får ju åka hem efter 6 timmar om läkaren säger att det är okej. Men man måste ju känna sej redo att åka hem då också. Det kan ju finnas saker som man vill fråga om och känna att ammningen fungerar. Men det är ju en grej som vi får se när vi kommer dit och våran bebis har fötts.


35 veckor plus 6 dagar. Det är för övrigt ett genomskinligt snöre som hänger från linnet där vid armen om ni undrar, haha

Jag kommer uppdatera mer om graviditeten på lördag, då har jag 4 veckor kvar.

I måndags var jag och mamma till barnmorskan, Astrid. Patrik skulle till tandläkaren så han kunde inte följa med. Men eftersom det var flera år sedan mamma och Astrid träffades (Emma, min lillasyster, fyller 12 år i september och mamma hade ju Astrid som barnmorska vid alla tre graviditeter, så det var ett tag sen) så ville mamma följa med. Hon fick lyssna på hjärtljuden som låg på 155 just då, och då skämtade Astrid och sa att hon nyligen varit ute och sprungit, men hon menade ju såklart att hon varit "aktiv i magen" eller vad jag ska säga, hehe. Sedan mätte vi magen, och nu hamnade jag över "normalstrecket" men hon sträckte ut sej när vi mätte sa Astrid, så nästa gång vi mäter kankse det ser ut som att jag inte har vuxit så mycket, men då är det bara för att det inte blev de riktiga resultatet den här gången. Blodtrycket var högre än vad det brukar. Det gör ju inget eftersom jag har lågt i vanliga fall, men nu kan man kankse säga att det var mer normalt, hehe. Och det berodde på att jag hade varit nere på stan med Frida tidiagre på dagen och sedan sprungit i trapporna i mammas lägenhetshus ;> hihi.


bild på mej i brist på bilder, men tycker själv att det blir lättare och roligare att läsa när det är bilder med

Medans jag låg där på sängen fick jag dra upp knäna mot magen, och sätta fötterna på sängen och ta ett djupt andetag och sedan andas ut. Då kände Astrid.. i ljumskarna.. måste jag nog säga för att beskriva det som bäst, fast mer upp på magen. Och sedan sa hon att på förra besöket var det ruggbart eller ruckbart eller vad det egentligen heter (;P), men nu var det fixerat. Så hon kommer inte flytta sej, utan har lagt sej till rätta och vet vart hon ska ut. Sedan sa hon medans hon klappade på magen "du får faktiskt vänta minst 2 veckor till innan du kommer ut" Sedan kollade hon på mej och sa att det inte är någon fara om jag skulle föda nu, för bebisen klarar sej, men då kommer jag få ligga kvar på BB i några veckor. Och det är inte speciellt roligt. Men 2 veckor mer eller mindre (från beräknat datum) går hur bra som helst.

Jag tänkte knäppa lite kort på några bebiskäder som vi har fått, men det får bli till nästa inlägg.

Men nu ska jag och Patrik gå och lägga oss och sova. Imorgon ska jag vara med Hannah och Hanna.

09-06-20 / Midsommar, 35 fulla veckor idag - 5 veckor kvarDet känns som att det var nyss jag skrev att det var ny vecka, men nu är det ännu en ny. Hehe. "Tiden går fort" är väl något man hör lite då och då, och man tycker att den går ganska snabbt. Men nu går den verkligen snabbt!! Nu är det bara 5 veckor kvar. Eller ja, till exakta datumet då. Men jag tvivlar på att det blir då.. Hannah har gissat på 19:e.. eller var det 14:e? Jaa.. ni som känner mej vet ju hur mitt minne är just nu. Haha. Men någon utav dom iallafall, hon valde iallafall mellan dom. Så är det någon mer som vill gissa så kommentera så får vi se vem som kommer närmast ;) Jag vet att Malin Olovsson hoppas att det blir den 21:a, för då fyller nämligen hon år.

Det här är vad som står om vecka 36 som jag alltså går in i imorgon:

Barnet:


Ungefär 45 cm och mellan 2.5-2.7 kg. Barnets sugmuskler har blivit starkare och det har blivit rundare i hela ansiktet. Hjärnans slutliga mognad inträffar vid denna tid och en färdig individ gör sig redo att födas. Nu är det bara slutspurten, den sista månaden, kvar men redan nu går det bra att födas till ett liv utanför livmodern. Barnet har trängt ner djupare i bäckenet, magen har sjunkit och plötsligt blir det lättare att andas. Barnet lägger på sig ytterligare ett kilo under den sista månaden.

Bebisen har nog inte växt så mycket på längden eftersom det står att den kunde va 46 cm förra veckan och 45 den här veckan ;) haha. Dom menar ju såklart på ett ungefär och det är ju olika för alla bebisar. Om det är lättare att andas har jag inte tänkt på faktiskt. Hon kan fortfarande trycka rumpan mot revbenet och då är det jobbigt att andas. Och så beror det väl på vilken ställning man ligger/sitter i. Ibland när jag ligger på sidan kan jag ha svårt att andas, men då brukar det gå bättre när jag lägger mej på andra sidan. Så det beror väl också på hur bebisen ligger. Heh. Det är mycket som spelar roll.35 veckor 6 dagar. Patrik låg i sängen och knäppte, så det blir lite underifrån.

Mamman:


Belastningen på rygg och bäcken ökar, det är påfrestande för ledband och muskler. Vid den här tiden är det vanligt att man kan känna sig både lite nedstämd och irriterad. Det är påfrestande att vara stor och tung och allt går långsammare än det brukar göra. Du blir andfådd för minsta lilla och svettas mer än vanligt. Om du känner dig rastlös och orolig så är det helt normalt. Många kvinnor sover oroligare, har mer halsbränna och springer och kissar stup i kvarten, även nattetid. Du börjar längta efter att föda, att få se ditt barn på riktigt och att snart få din egen kropp tillbaka igen. Antagligen fantiserar ni mycket kring barnet som snart skall födas och ni tänker kanske också på det stora ansvar som väntar er.

Jag kan ärligt säga att allt stämmer in på mej! Tar jag en promenad så går det inte så fort, hehe. Det går väldigt segt uppför och jag måste gå sakta nedför, annars blir det jobbigt åt magen. Ryggen har jag ont i flera, flera gånger per dag. Det är så skönt när jag inte har ont. Men jag ska inte påstå att jag har väldigt jobbigt ont, för det har jag inte. Många har nog mycket ondare än mej. Men det är ju aldrig roligt att gå runt och ha ont någonstans, så det tycker jag att jag får klaga lite på! Hehe. Jag har ju mått jätte bra annars! Kissar ja.. alltså.. jag ska räkna en dag så kan ni ju tänka er. Det är så fruktansvärt tjatigt, haha. Jag får verkligen gå på toaletten hela, hela tiden! Och innan jag kan sova så går jag nog på toaletten 5 gånger på en timme. Det krävs inte att blåsan innehåller mycket för att hon tycker att det blir trångt och börjar röra på sig och sparka. Och då känns det verkligen som att blåsan är proppfull. Sen är det olika hur många gånger jag går upp per natt, men det är minst 4,5 iallafall. (och då kanske jag sover till elva/tolv) Tur att vi har sommarlov säger jag. Haha! Att jag svettas mer nu kanske det inte är så roligt att läsa om, kanske inte hur ofta jag går på toaletten heller, haha. Men det är ju något som ökar under graviditeten och det kommer ju ni tjejer också gå igenom när och om ni skaffar barn. Hur mycket man svettas är ju olika. Att längta efter att föda kanske inte är det rätta ordet tycker jag. Men längta tills hon kommer ut och vi får träffa henne, det gör jag/vi ju absolut. Men jag kan inte säga att jag längtar efter att föda, men jag känner mej väldigt lugn inför det. Och jag hoppas att det håller i sej ;) hehe.jag är lite röd på magen, och det är bara för att det töjs och jag hade nog precis kliat, haha

Så här ser din graviditet ut


Beräknat förlossningsdatum:
2009-07-25

Barnet blev till omkring: 2008-11-01

Du är i vecka: 36

Du är i månad: 8

Antal graviditetsveckor och dagar: 35 veckor 0 dagar

Antal dagar kvar till förlossningen: 35

Hoppas att ni har haft en bra midsommarafton, klockan är efter tolv nu så det innebär väl att det är midsommardagen idag. Och idag ska vi städa i lägenheten eftersom vi snart flyttar in. Packar håller jag också på att göra, hehe. Men kvällen innebär mys men Patrik. Och förhoppningsvis god mat, och fint väder! Alla vill ju ha sol, så jag tycker att det kan vara sol då så alla blir nöjda när alla ändå vill samma sak. Det kan ju inte hända ofta ;)

Nu ska jag gå ner och ta något att äta, fast klockan är 10 över 3.. Sen ska jag försöka sova, sover ju sådär om nätterna, men jag ska nog somna till slut.

Kom ihåg att ni gärna får gissa på datum för skojskull, och kom gärna med namnförslag. Det kan vi aldrig få för mycket av, även om vi har ett vi gillar. Godnatt :)


09-06-16 / 09-06-12 Bilder från mormors begravning

09-06-16 / Kommer ni ihåg?


Jag satt och funderade på designen och gjorde lite ändringar igen alldeles nyss. Sedan kikade jag igenom lite gamla inlägg och hittade det som jag skrev för en månad sedan ungefär, 15 maj. Och där skrev jag att jag hade haft en dröm om en spåtant som tog mej på magen och sa att jag väntade en flicka, och jag undrade då om det kanske skulle kunna vara en sanndröm. Och nu kan man ju säga att det var det. Hehe. Tyckte att det var ganska häftigt så jag måste skriva det! ;)

Ultraljuden kan ju också visa fel, eller personen som gör ultraljudet kan ju se fel.. Men eftersom vi gjorde ultraljudet så sent, och eftersom hon är färdig utvecklad så tror jag inte att hon sett fel. Det syndes ju väldigt tydligt! :>

Nej nu ska jag börja på att packa lite och tvätta lite kläder, för snart ska vi flytta! Först städa, sen flytta ;)

09-06-13 / Skolavslutning, vecka 35


Igår hade vi skolavslutning. Jätte skönt - äntligen sommarlov! Nu behöver jag inte ställa klockan eller passa någon buss. Och jag behöver inte heller tänka varje gång jag vaknar på nätterna och måste upp och kissa: "vad är klockan, ska jag upp snart?" Nu kan jag bara kliva upp när jag vaknar och gå på toaletten och sen bara gå och lägga mej och somna om!

Efter sommarlovet ska jag väl som alla andra tillbaka till skolan första dagen, eller någon av dom första dagarna och ha möte med lärarna och sådär. Lägga upp ett schema för mej, hur jag ska plugga hemma och vad jag måste göra på skolan. Det är tur att vi inte har någon praktik på höstterminen som vi haft i ettan och tvåan, utan i trean har man praktiken på vårterminen - om dom inte väljer att ändra det tills vi börjar i trean då vill säga, det skulle inte förvåna mej! Haha. Men då måste ju jag vara hemma med bebisen, det kanske blir annat om vi har praktiken på vårterminen. Vi får helt enkelt se hur det blir med det. Det är ju ett tag kvar, och nu tänker jag inte bry mej om skolan. För nu är det sommarlov, och jag kommer ta varje dag som den kommer!

Idag har jag gått 34 fulla veckor och börjar på vecka 35 imorgon. Så idag är det prick 6 veckor kvar, till beräknad tid då. Barnmorskan sa när vi var där sist att bebisen har lagt sej med huvudet nedåt och att hon har hittat vägen ut. Så man vet aldrig när hon tänker komma. Så här ser iallafall min graviditet ut nu:(bebistofflor med skallror fram, jätte söta)

Beräknat förlossningsdatum: 2009-07-25

Barnet blev till omkring: 2008-11-01

Du är i vecka: 35

Du är i månad: 8

Antal graviditetsveckor och dagar: 34 veckor 0 dagar

Antal dagar kvar till förlossningen: 42

Och det här är vad som står om vecka 35:


Barnet:

Medelvikten är 2.5 kg och längden 46 cm. Längden på lårbenet är 66 mm. Huden är täckt av ett tjockt lager fosterfett, vernix, som skyddar huden i fostervattnet. Navelsträngen är nästan en halv meter lång. Den är snurrad som en telefonsladd, elastisk och stark. Den allra sista delen av graviditeten närmar sig. Hos förstföderskan har barnet oftast lagt sig med huvudet fixerat ner i bäckenet. Det kan vara en av anledningarna till att det inte rör sig på samma sätt som tidigare. Det har inte längre samma svängrum. Barnet ökar i vikt med mellan 25 och 30 gram per dag och det börjar bli rejält trångt. Det räcker med att du känner liv varje dag. Många tycker att barnet har mer bestämda perioder, vanligen kvällstid, när det är som livligast.


Mamman:


Du kan känna dig trött och ha ont i både rygg och bäcken. Magen börjar bli stor och tung. Det är inte så konstigt om du känner dig obekväm. Kanske oroar du dig för att du gått upp mycket i vikt. Det är inte så konstigt och det mesta är vätska som försvinner av sig själv efter att du fött. Sluta inte äta eller försök hålla igen. Du och ditt barn behöver mycket näring så här i slutet av graviditeten. Antagligen tänker du mycket på förlossningen. Hur skall det bli? Kommer jag att klara förlossningssmärtan? Frågor och tankar avlöser varandra. Skriv gärna ner dem, prata både med din partner och med barnmorskan. De allra flesta kvinnor brukar komma till en punkt när man känner sig redo. När man, om än spänd men också förväntansfull och beslutsam, inget annat vill än att få komma i gång med sin förlossning. Förbered er så gott ni kan och ta reda på så mycket som möjligt. Kunskap lugnar och ger större trygghet. En trygg mamma föder lättare och genom att vara avspänd och fokuserad kan smärtupplevelsen lindras av sig själv.

Det här är allt jag orkar skriva idag. Igår var det begraving för mormor och låten som vi spelade var Shirely Clamp - Jag fick låna en ängel, och jag tycker att texten passar så otroligt bra på mormor så den får vara med här som avslutning.

Du log mot mig
En sista gång
Du var så lugn
Som om du redan gett dig av
Du såg på mig
Att jag var rädd

Hur kan man nånsin' va' beredd?

Jag fick låna en ängel
Som spred sitt ljus i mitt liv
I varje andetag
Du togs bort från mig
Alldeles för tidigt
Jag fick låna en ängel
För en stund


Du gav mig allt
Ett hjärta kan
Du lever kvar i mig
Så länge livet ger mig tid
Du sa till mig "Var inte rädd"

Men säg mig hur kan man nånsin' va' beredd?

Jag fick låna en ängel
Som spred sitt ljus i mitt liv
I varje andetag
Du togs bort från mig
Alldeles för tidigt
Jag fick låna en ängel
För en stund

Min ängel..

(Jag fick låna en ängel)
Du spred ditt ljus (i mitt liv)
I varje andetag
Du togs bort från mig
Alldeles för tidigt
Jag fick låna en ängel
Jag fick låna en ängel
För en stund


Som skriven till dej! <3


09-06-10 / 09-06-09 Besök på familjecenter & UltraljudIgår var vi på familjecenter för att träffa Astrid våran barnmorska. Vi gick direkt in till rummet där man väger, tar blodprov och kollar blodtrycket. Jag vägde 60 kg och blodtrycket låg på 101/66, lite lågt, men det har mitt blodtryck alltid varit. Det kanske jag har skirvit innan också, hehe. Jaja. Blodsockret låg på 4.2 och hb låg på113. Så det har ökat tack vare järntabletterna!

När vi var klara där inne så gick vi in till Astrids rum och där fick jag lägga mej på sängen så hon kunde lyssna på bebisen. Och då frågade hon mej vad jag trodde att det var för en filur som låg där inne, och jag svara som till alla andra: "jag tror nog att det är en pojke." Hon flinade och nickade och sa att hon också trodde det, men att hon också kunde ha fel, men det lät som så på hjärtslagen och hon tyckte att det såg lite så ut på magen.


(jätte söta skor)

Vi fortsatte med att mäta magen, och den låg exakt på kurvanssträck just nu. Så magen och bebisen växer alldeles utmärkt! Och det känns skönt. Det är två veckor mellan besöken hos barnmorskan och då funderar man lite om man har hunnit växa något till nästa besök. Nu vet jag inte exakta längden eftersom hon bara skrev in det i datorn. Men jag ska försöka komma igår till nästa gång att läsa vad magen mäter. Hehe.

Jag skrev ju tidigare att jag skulle börja räkna bebisens hicka, och just nu är jag uppe i 31 gånger. Haha! Tycker så synd om den lille som hickar så! Men samtidigt längtar jag tills jag får höra hickan. Bebisar är så söta!(rosa passar ju bra nu)

När vi var klara hos Astrid så frågade vi om hon hade kollat upp om vi fick göra ett ultraljud eftersom Patrik missade när vi gjorde det kring vecka 20 (lite sent att göra ultraljud redan då eftersom bebisen blir för stor för skärmen, men det blev ju så nu). Men det hade hon glömt. Så hon kollade scheman på datorn och sprang sedan in till Karin, om jag inte minns helt fel, och frågade om det gick bra och det gjorde det. Vi fick ingen bild eller så eftersom vi fått en tidigare. Men det gör inget. Vi såg dom jätte söta fötterna och benen. Hjärtat och magsäcken. Ryggraden var mycket längre nu än vid det första ultraljudet. Hehe. Sen såg vi näsan, läpparna och hakan underifrån. Jätte söt! Efter vi kikat en stund frågade hon om vi visste var det var för kön. "Nää" sa vi. "Vill ni veta" sa hon. "Ja, om du ser får du gärna säga." Så sussade hon runt med grejen som dom rullar med på magen och pekade på skärmen och sa, "Ni kanske ser själva. Det är en liten tjej, här är blygdläpparna" Och jag var nästan säker på att hon skulle säga att det var en pojke. Men nej då. Vi ska få en liten flicka. Hihi. Mormor som hoppades att jag skulle bryta trenden eftersom vi bara är flickor på mammas sida. Men det kanske blir någon annan i släkten som gör det istället. Eller också får jag en pojke nästa gång jag får barn. För jag vill allt ha två barn, gärna en pojke och en flicka. Men sånt kan man ju aldrig veta i förväg, så det märks väl med åren. Hehe.

Ikväll ska jag käka pizza och kolla på Grey's Anatomy sen sova. Ska till skolan imorgon och fika med klassen halv tio. Sedan slutar vi, och har avslutning på fredag - äntligen!


09-06-08 / vecka 34, ledighet, barnmorska, föräldrautbildningUrsäkta min uppdatering! Men jag har inprincip bott hos Patrik sen jag skrev sist och har inte haft datorn med mej.. Hehe. Hum.. Nu är det lite mycket, var ska jag börja - ny vecka? Det blir nog lämpligast (nu känns det som att jag skriver av mina tankar, hehe) Hur som helst..

Vecka 34


Beräknat förlossningsdatum:
2009-07-25

Barnet blev till omkring: 2008-11-01

Du är i vecka: 34

Du är i månad: 8

Antal graviditetsveckor och dagar: 33 veckor 2 dagar

Antal dagar kvar till förlossningen: 47


Barnet:


Ca 2-2.4 kg tung och omkring 42 cm lång. Foten är 6-7 cm. Det finns 1 liter fostervatten i hinnsäcken. Barnet reagerar på mammas och pappas röster. Sugreflexen är tydlig, en del barn suger på tummen. Ögonens pupiller kan vidgas och dras samman. En del forskare menar att barnet redan nu har en förmåga att fokusera blicken. Det skiljer på ljus och mörker och uppfattar därmed dag och natt.


Mamman:

Nu är magen så stor att din navel kanske buktar ut i stället för in. En del kvinnor har fått en brun pigmentrand, linea nigra, mitt på magen från naveln och ner till blygdbenet. Den bleknar efter förlossningen och försvinner i de flesta fall helt. För många kvinnor och män känns tanken på sex och samlag väldigt avlägset och främmande med den stora magen. Andra, såväl kvinnor som män, får en ökad lust och njutning när de är gravida. Påminn er om att sex inte alltid behöver innebära samlag och att det finns andra sätt att ha det skönt tillsammans på. Men samlag kan aldrig skada barnet. Det är heller inte farligt om du efter en orgasm får sammandragningar eller en lite molande känsla, som diffus mensvärk. Det är över huvud taget vanligt med en del förvärkar vid den här tiden i graviditeten.(söt body. Hittade även en sida där man kan designa egna babykläder, my dream!)

Jag kan säga att min navel har "buktat" utåt ett tag nu, haha. Men min mage var ju inte så stor innan den börja växa, så det är väl därför. hehe. Och randen som det också står om ovan har jag. Den är väääldigt svag. Har haft den i någon vecka, men jag har inte fått någon ovanför naveln som man kan få när man väntar en pojke. Fast den kanske hinner komma den också om det är så att det är en liten pojke som ligger där. Och förvärkarna känns precis som mensvärk. Fast ändå värre! I vanliga fall brukar jag inte alls ha någon jobbig mensvärk, men jag kan förstå dom som har sån hemsk mensvärk att dom stannar hemma från jobb/skola. Det är ju ändå inte samma sak, men en väldigt liknande smärta. Så tror inte att du slipper "mensvärken" bara för att du är gravid och slipper mensen, haha! ;)

Idag har vi varit på försäkringskassan och fått lite papper och hjälp angående föräldrapenning och bidrag och sådär. Så det är skönt att det är på gång! Imorgon är jag ledig. Eller jag blir ledig kanske man ska kalla det. Klassen ska till en av mina lärares stuga, och dom ska ro över vattnet för att komma dit. Där ska de grilla och mysa. Och jag sa till min lärare idag att jag skulle med och vi kom överens om att jag slapp ro med tanke på magen och så.. Men när jag kom hem så kom jag på att jag och Patrik ska till Barnmorskan imorgon. Och jag kan ju inte direkt sno båten och ro över vattnet själv och ta mej till någon busstation och ta bussen. Så det blir en hemmadag för mej. Skönt det också. Men jag kommer ju inte vara så himla mycket i skolan nästa år, så det hade varit roligt att göra något med klassen innan sommarlovet. Det är ju försent att ringa dagen innan och bya tid också, och jag ska ju dit den här veckan, så det finns ju inte så mycket att göra åt. På onsdagen är hela klassen ledig. Och alla inlämningsdatum har varit så inget mer plugg heller när vi är lediga. Så skönt att sommarlovet är här! Passar bra nu när jag börjar få svårt med sovrutiner och inte orkar gå i skolan hela dagarna. På torsdagen ska vi bara fika (lite onödig skoldag, men typiskt skolan att fylla ut dagarna med något bara för att..) och fredag innebär skolavsluting klockan 10.00 och mormors begraving klockan 14.00. Enn dag med blandade känslor... Men sen är det sommarlov, wiho!
(det fanns bodys också med dom här trycken på. Men det finns så otroligt många söta bodysar ändå, så jag köper nog hellre strumporna. Om inte både och?)

Som jag skrev tidigare så ska vi till barnmorskan imorgon. Får se om vi får göra ett till ultraljud eller inte. Spännande!
Och på Onsdag har vi föräldrautbildning igen. Förra gången missade jag och Patrik, men förhoppningsvis så klara vi av att bli föräldrar ändå ;) heh.

Bebisens sparkar börjar bli mycket hårdare nu. Det kan göra ont.. eller kännas obehagligt när den sparkar på revbenen eller i ljumsken. Visserligen så kan jag "knuffa" bort bebisen om den trycker rumpan mot revbenen, och det är tur för annars skulle jag få nå fel. hehe. Jag får lixom svårt och andas och måste super-sträcka på mej hela tiden.. Känslan är det inte ens någon idé att jag försöker förklara, för det är helt omöjligt! Men det är obehlagligt.. Annars är bebisen så snäll så. Lite livlig ibland, men det är bara mysigt. Jag får springa och kissa lite oftare nu eftersom bebisen blir större. Han/hon behöver ju mer plats och när kissblåsan samlar på sig vätska så tar ju den också upp plats, och då tycker bebisen att det blir lite trångt så den sparkar och knuffar på den till jag gått och kissat. hehe. Lite busigt, men det blir lagom roligt när jag inte har någon toalett i närheten och bebisen ser till så jag kissar på mej ;) haha!


 


2009-06-01 / 2009-05-27 - 32 fulla graviditetsveckorMin graviditet:


Beräknat förlossningsdatum:
2009-07-25

Barnet blev till omkring: 2008-11-01

Du är i vecka: 33

Du är i månad: 8

Antal graviditetsveckor och dagar: 32 veckor 2 dagar

Antal dagar kvar till förlossningen: 54


Vecka 33


Barnet:


Vikt runt 2 kilo och 43 cm lång. Inlagringen av underhudsfett sker med ca 250 gram per vecka, musklerna utvecklas också. Lagunohåren börjar försvinna, huden slätas ut och är inte längre så rynkig som tidigare. Dess förmåga att reglera temperaturen har mognat. Barnet kan svettas, något för tidigt födda barn inte kan. Därför är dessa mycket känsliga för kraftiga temperaturväxlingar. Barnets organ är nu färdigutvecklade så när som på lungor och andningscentrum. Du kan, om du inte är väldigt överviktig, känna barnets olika kroppsdelar från utsidan av magen. Kanske kan du greppa om en liten fot? Barnet kan vid den här tiden i graviditeten ha lagt sig med huvudet ner i bäckeningången. Brukar ditt barn hicka? Du kan känna hur hela magen rycker till och hur det upprepar sig. Efter den här veckan kan barnets rörelsemönster ändra sig något som en följd av att det börjar bli väldigt trångt inne i livmodern.Mamman:


Livmodern fyller en stor del av din mage och det kan för många vara svårt att få plats med en hel måltid åt gången. Ät lite och ofta i stället. Har ni pratat om hur ni vill göra med föräldraledigheten? Den blivande mamman kan börja ta ut ledighet från 60 dagar före beräknad förlossning. Det är ofta välgörande att vara ledig några veckor innan barnet skall födas. De flesta mår väl av att få en liten tid för sig själva och i lugn och ro få ställa om sig från ett yrkesverksamt liv till livet som mamma och förälder.Jag har för övrigt börjat ränka hur många gånger bebisen har hicka. Per dag alltså, inte hur många gånger den hickar varje gång den har hicka. haha. Jag tänkte att det skulle vara roligt att skriva i bebis boken som jag ska skriva in vikt och sånt där i sen. Kan ju vara roligt för den att veta hur många gånger den hade hicka från vecka 33 tills den föddes. Det skulle ja tycka. Hehe. Synd bara att jag inte kom på det tidigare så jag hade kunnat räkna från den första hickan. Hoppas bara att jag kommer ihåg att ränka alla gånger nu då, men det ska nog gå!


Imorgon är jag ledig så det ska bli skönt. Det börjar bli jobbigt att gå en hel skoldag nu, jag blir så trött och ofokuserad. Tur att det snart är slut på skolan. Ska försöka gå så mycket som möjligt, men det får bli någon extra sovtimme om jag skulle behöva det. Förhoppnigsvis missar jag inte så mycket nu när det snart är sommarlov.

Vi handlade ganska mycket på Ikea. Skönt att ha det gjort också, nu är vi redo för att flytta in! Eller ja.. nästan då, pappa ska ju bara köpa sängen. hehe. Det kan ju vara bra att ha en sån..


På onsdag är det friskvårdsdag/Friluftsdag i skolan. Då ska vi bara ta det lugnt, kika på film och ha massage och sådär. 9.00-14.30 ungefär. Skulle egentligen börjat 10.00, men det ska ju stämma med allas bussar och tåg och allt vad det är. Så det fick bli 9.00. Så är det dags för den andra träffen för familjeutbildningen också, 14.30-16.30. Då ska vi få lite mer information och förmodligen lära oss något. Det skulle komma en tandhygienist som skulle prata lite om hur man ska sköta tänderna på bebisarna och godis och sådär. Nyttigt för oss andra också skulle jag tro. Hehe.

Just nu är jag så trött och börjar få ont i ryggen så det får avsluta inlägget för idag. Ska lägga mej ner så ryggen får vila lite, sen ska jag äta lite. Får se om jag orkar plugga eller om det får bli tidigt kväller och en massa plugg imorgon med tanke på att jag är ledig..


RSS 2.0