09-05-27 / Dålig natt, Bra besök på FamiljecenterMin natt har varit väääldigt dålig måste jag säga! Jag gick och la mej 22.15 ungefär och hade lite ont i magen, men inget jag tänkte speciellt mycket på. Så somnade jag efter en stund, faktiskt ganska snabbt för jag var väldigt trött. Sedan vaknade jag efter någon timme bara och mådde tok illa, och svettades som en gris. Så jag vred och vände lite på mej ihopp om att det skulle gå över och att jag skulle somna om. Men icke då. Jag gick till badrummet för jag mådde så illa och satt där med huvudet i toalettstolen, svettades och skakade och väntade på att jag skulle spy. Vilket jag aldrig gjorde. Skönt iof, men när man mår så där illa så vill man inget annat än att man ska spy så att det går över sen. Men där satt jag ett tag, och bebisen tröck på mina revben fortfarande, och det gjorde ju saken lite värre eftersom jag försökte slappna av. Men när jag väl tog mej in på mitt rum med ett glas vatten fixade jag en ny påse i papperskorgen och satte mej i sängen med den i knät. Svettades och skakade fortfarande. Men det blev sakta bättre och jag kunde till slut lägga mej och försöka sova runt halv tre ungefär. Och som tur var lyckades jag somna efter många vändningar i sängen. När jag vaknade imorse, 06.10, så mådde jag fortfarande illa. Men jag klev upp ändå och drack vatten och började göra mej klar. Men kring 06.45 kände jag att det inte var någon idé. Jag mådde illa på samma sätt, ända upp mot halsen, men inte lika kraftigt. Så jag bäddade ner mej i sängen igen och tog fram telefonen och ringde och sjukanmälde mej, idag igen.

Jag har inte varit i skolan på hela veckan. Måndag - orkade inte för vi var hos mormor och plockade grejor på söndagen. Tisdag - sov 3 timmar MAX i patrik kokheta rum tillsammans med en massa mygg som stickdes och sög blod! Onsdag - ja, ni kan ju läsa ovan ;) men imorgon hoppas jag att jag kommer iväg. Bara jag lyckas somna och kan sova som vanligt. Får jag inge sömn så är allt nästan omöjligt nu när jag är med barn. Graviditeten tar ju mer på mina krafter nu när det är dom 3 sista månaderna, tredje trimestern som det kallas.

Jag kom på att jag inte har skrivit så mycker om föräldragruppen. Men den började förra veckan, i onsdags. Så det har bara varit en gång. Och vi gjorde inte så mycket. Lyssnade mest. Och träffade dom andra paren naturligtvis. Gjorde lite avslappning, och alla fick prova andas efter barnmorskan som pratade. Det var ganska roligt, mest intressant. Och nästa gång ska vi fortsätta med samma barnmorska och hon ska prata om förlossningen och smärtlindring om jag inte minns helt fel. Lätt att blanda ihop allt det där. hehe. Menmen, det märker jag väl då så det kan jag ju återkomma till.

Idag kom mormors dödsannons ut i tidningen också, Ljusnan. Margareta Bjurman <3 Jätte fin. Begravningen är dock den 12/6, när vi har skolavslutning. Kanske inte sån passande dag. Men.. det någon sån finns det väl inte egentligen.(så här såg den ut)


Vi hade tid hos nya barnmorskan Astrid som tog hand om mej å mina syskon (och patrik å hans syskon också fick vi reda på idag) när vi låg i magen. Komiskt. Men det bevisar ju bara att hon är bra. Eftersom våra mammor fortsatt gått hos henne med alla 3 barn. Och det första intrycket vi fick av henne var också bra. Jätte söt! Och jag tror att det blir bättre med henne. Hon kikade lite på magen och sa att det såg ut som en pojkmage, hehe. "men jag kan ha fel också ibland" och sen lyssnade vi lite på hjärtat, och då sa hon att det lät lite som en pojke också. Men jag tyckte dock att det lät lite annorlunda. Men vi får väl se. Hon mätte magen och sa att det växte perfekt. Så nu följer jag kurvan väldigt bra. Jag som var orolig över att jag inte gjorde det. Men hon sa aldrig hur många centimeter det var. Och jag tänkte inte på att fråga, så jag missade väl det den här gången. Blodtrycket var litelite längre än vanligt men jag har ju lågt blodtryck i vanliga fall också, och det var inget ovanligt sa hon. Hon sa dock att det var viktigt att dricka vatten för alla som har lågt blodtryck. Så jag kanske ska börja dricka lite mer vatten. Visserligen kommer jag kissa ännu mera då. Men det är väl bara så. Vi tog inga blodprover eftersom vi gjorde det förra gången, och då tyckte hon inte att det behövdes. Vi gjorde inte så mycket mer den här gången. Eller just ja, en grej till! Vi kollade om vi kunde få göra ett extra ultraljud eftersom Patrik inte var med när jag gjorde ultraljudet där, på familjecenter. Och Astrid skulle kolla upp det. I vanliga fall får man inte det. Utan då ska det vara nå skäl till det. Och att Patrik inte var med är ju ett skäl till att man kanske kan få göra ett till. Så vi får hålla tummarna! Nästa besök är den 9/6, också då 15.30. Och tänk, då slutar vi i skolan 3 dagar efter, 2 kan man nästan säga eftersom det är ju bara skolavslutningen den 12:e! Gud vad skönt!

ikväll tänker jag inte plugga något. Utan ska försöka att inte stressa och kika på Grey's Anatomy, och sedan försöka sova. Skulle verkligen behöva iväg till skolan. Vill ju träffa kompisar också!


Nu ska jag hoppa in duschen och fråga farmor-granne om hon har glass så jag har något att mumsa på när jag kikar på grey's ;)


09-05-26 / 09-05-25, 25:e Maj innebär 2 månader kvar, prick!
ja, som sagt. 25:e Maj innebär att det bara är 2 månader kvar till 25:e Juli - beräknat förlossningsdatum.
Ohja, tiden går verkligen fort! Men det är roligt också :)
imorgon ska vi på familjecenter å väga å mäta. Vi skulle egentligen dit idag, men vi bytte barnmorska så då blev det tidsbyte också. Nu ska vi gå hos Astrid. Hon var barnmorska åt mamma när hon väntade mej och mina syskon. Så det tycker jag ska bli roligt.(vecka 31)


Just nu trycker bebisen på mitt högra revben... japp, jag har bara ett revben.. haha, tänkte inte så långt där, mina revben på höger sida menar jag naturligtvis! Och det ska jag tala om att det inte är speciellt skönt.. hehe.(vecka 31)


På lördag ska vi åka på Ikea å handla lite saker. Får se om vi köper säng då också. Det ska bli skönt å ha det gjort så att vi har alla grejer fixat till lägenheten. Synd bara att vi inte hinner göra om innan vi ska flytta in. Men vi får ta det sen istället, så farligt är det inte. 

så ska vi boka möte på försäkringskassan och sådär också. Och 4 gånger på föräldragruppen har vi kvar. Plus att det är en del som ska göras i skolan också. Och det är inte lång tid kvar nu.. Men nog ska jag få in alla uppgifter innan vi slutar. Huvudsaken jag får in alla saker som hör till dom ämnena som inte fortsätter i 3:an. Dom får jag ju betyg på den 12:e, och därför får jag prioritera dom först! (vecka 31)


Nu ska jag fixa något att äta och sen fortsätta plugga. Jag skriver nog igen imorgon.

09-05-23 / Vecka 32, 8 veckor till vecka 40


Lördag igen, och det innebär som alltid ny graviditetsvecka. Idag har jag gått 31 fulla veckor, å börjar på vecka 32 imorgon.

Vecka 32

Barnet:

40 cm och 1.7 kg. 32 veckor gammal och inlagringen av underhudsfett fortsätter. Barnet skall gå upp ungefär 2 kg på de resterande 8 veckorna. Det är starkare och kan ge dig rejäla kickar. Om barnet sparkar rakt på din urinblåsa kan du till och med kissa på dig. Nu kommer den stora magens tid. Du behöver mer vila, mat och dryck för att orka och för att barnet skall kunna växa ordentligt. Hjärnan fortsätter att utvecklas och växa. Man vet att barnet vid den här tiden har aktivitet i hjärnan både när det är vaket och när det sover. Om det betyder att barnet drömmer har man däremot inte kunnat påvisa. På små pojkar börjar testiklarna nu att gå ner i pungen.Mamman:

Beroende på var ni bor i Sverige har ni troligen redan tagit ställning till var ni skall föda. På många håll finns fler än ett alternativ. Vanligast är att man väljer den klinik som ligger närmast hemmet, det känns oftast tryggast och enklast. Det finns de som vill föda hemma. Då är det viktigt att man i mycket god tid får kontakt med någon av de barnmorskor och läkare som arbetar med hemförlossningar. De är inte så många men fråga er barnmorska om det finns någon i ert närområde, eller sök på internet.

Med tanke på förra inlägget så orkar jag inte skriva mer nu. Och jag hoppas ni förstår.
Vi var på familjeutbildning i onsdags för första gången, men det får ni läsa om i nästa inlägg istället.
På tisdag, den 26:e, ska vi på familjecenter igen. Så jag uppdaterar då!
Ha en bra lördag!

09-05-21 / 09-05-20 vila i frid världens bästa mormorVila i frid.
alldeles för tidigt, huvudsaken du mår bra
världens bästa mormor, du finns i oss alla
fina du, jag älskar dej!


(mormor med peruk när hon hade cancer. dock inte därför hon dog)

jag tror att jag har accepterat det eftersom det är en del av livet.
Men tanken på att inte kunna ringa när som helst, minnena,
och hur glad du var över att bli gammelmormor gör mej ledsen. ♥


09-05-17 / vecka 31, sömnsvårigheter blandat med längtan & irriterande sakerigår var det lördag. Och ännu en lördag innebär att jag gått ännu en vecka. Och lördagen igår innebar att jag har gått 30 fulla veckor. (mycket lördag och veckor, haha)  men det här är iallafall vad som står om vecka 31:


Barnet:

Barnet är 39 cm långt och väger 1.6 kg. Det händer mycket varje vecka. Barnet börjar lägga på sig underhudsfett och huden är mer rosa än röd. Det har fortfarande ganska stor rörelsefrihet inne i livmodern och har troligen inte lagt sig till rätta än, även om det finns barn som redan nu lägger sig med huvudet ner i bäckeningången.


Mamman:

Om din graviditet är normal och du är frisk följer du säkert det så kallade basprogrammet hos din barnmorska. Då brukar det vara dags för ännu en kontroll i graviditetsvecka 31. De flesta kvinnor kan fortsätta att arbeta som vanligt en tid till. Har du ett arbete som är extra tungt eller stressigt kan du från och med nu få beviljat havandeskapspenning på hel- eller deltid. Det gäller också om ditt arbete innebär ansträngande arbetsställningar eller om du utsätts för miljögifter eller skadliga gaser. Handläggningstiden kan vara ganska lång så ansök till försäkringskassan i god tid. Belastningen på rygg och leder ökar för varje vecka. Om du måste bära matkassar eller något annat tungt, fördela vikten mellan båda dina händer så att du inte snedbelastar. En del kvinnor har väldigt ont av foglossning. Be barnmorskan eller sjukgymnasten om tips på vad du kan göra för att lindra det onda. Det är inte ovanligt att sammandragningarna ökar nu när magen blir större. Din kropp förbereder sig långsamt men säkert på att föda.


(fin bild på Christina Aguilera, kanske inte så lik min mage på den här bilden, men alla är ju olika)

jag tror inte att bebben har lagt sig till rätta än. Absolu inte. Han/hon flyttar runt på sig hela tiden den bråkstaken. ;) men för mej är det ändå ganska mysigt. För då kan jag, patrik eller den som vill oftast känna när den rör på sig. Sen är det ju också så att han/hon rör sej mer vissa tider på dygnet än andra. T.ex under skoltid brukar det vara ganska lugnt i magen om man jämför med kvällen, och det är ju bra för min koncentrationsdel iof. Men jag har läst att man kan bli lite glömsk och ha lite svårt att koncentrera sig när man är gravid. Och det är ju inte så konstigt om man tänker efter! En annan grej som också är ganska mysigt är att min mage är ganska hård nu, och då känner man rörelserna mycket bättre. Jag kan inte "nypa i fettet" på magen - om i förstår? I skinnet liksom. Och det gör att när bebisen rör på sig så syns det väldigt väldigt väl på min mage. Det blir bullar här och där, och ena siden kan helt plötsligt flyga upp, eller hur jag ska beskriva det, när bebisen sparkar.. ja, det är lite svårt att förklara. Men jag hoppas att ni förstår. Annars får ni kommentera så ska jag försöka förklara på ett annat vis, om ni vill.

Jag börjar känna av att en hel vecka i skolan inte fungerar så bra för mej. Jag har lite svårt att koncentrera mig, och jag är inte alls nå morgonpigg. Det var jag inte innan jag blev gravid heller. Men det gick iaf bättre än vad det gör nu. En till grej som jag börjat märkt av är sömnsvårigheter. Jag kan inte sova en natt utan att vakna 5-10 gånger. Och det är jätte jobbigt. Jag blir frustrerad när jag inte kan sova, och då kan jag ju omöjligt somna om. Och det gör mej ju inte piggare precis! :/ Men jag ska göra mitt bästa och så får vi se om jag kanske kan ha en hemmadag eller något i skolan. jag får prata med mina lärare. det är ju inte så långt kvar i skolan heller för den delen. 


Så här ser din graviditet ut

Beräknat förlossningsdatum: 2009-07-25

Barnet blev till omkring: 2008-11-01

Du är i vecka: 31

Du är i månad: 7

Antal graviditetsveckor och dagar: 30 veckor 1 dagar

Antal dagar kvar till förlossningen: 69


(den här bilden på Britney däremot påminner om min mage när jag ligger, och hon fick också en pojke. Gud vad jag funderar och jämför. Måste knäppa lite egna bilder också! :o Pappa har lånat min kamera, så ska bara leta den, men det kanske kommer till nästa inlägg)

Vi har kikat lite på bilder på hudik och gävle BB på internet också. Vi måste ju bestämma oss för vilket vi ska åka till och föda. Men jag vet inte om jag blev så mkt klokare på det. hehe. Jag skulle helst vilja åka dit å kika, men det kostar ju pengar å åka fråm å tillbaka till både hudik å gävle, och det får man ju stå för själv. Så vi får se hur vi gör. Måste lägga pengarna på allt som ska inhandlas till lägenheten också! Men jag tror inte att det är sån stor skillnad på dom heller. Inte som det verkade på internet. Vi får se, det kanske blir Gävle. En grej som jag irriterade mej på är att det kostar 200 kr/natt för pappan att sova över på BB. OM det finns plats! Och finns det inte plats så måste pappan då åka hem å sen tillbaka dagen efter. Och tänk då om man får stanna 3 dagar eller något. Plus att det kostar 40-50kr att köpa frukost å lunch där också. Man får ju åka hem 6 timmar efter förlossningen om man känner sig pigg å läkaren säger att det är okej. Men om man inte får det då, och bor flera mil från BB. Det irriterar mej. Lovar att det kommer hända mej och Patrik. Det skulle inte förvåna mej, haha. Vi betalar ju självklart om det skulle vara så att vi sover över, men jag tycker iallafall att det är dåligt.


09-05-15 / en dröm som kommer bli sann?
inatt drömde jag flera drömmar, och jag brukar faktiskt kunna komma ihåg dom flesta drömmarna som jag drömmer. Men idag minns jag bara en, kanske den som jag drömde sist? Det vet man ju aldrig :) Men hur som helst så var det en spåtant som pratade lite med mej först, och sen tog mej på bröstet och pratade om mjölkprodktionen och bhar och sådär ;P Sen satte hon sin hand på min mage och sa att jag väntade en flicka. Om det är en sanndröm eller inte, det får vi reda på när bebisen fötts, det ska bli spännande :)
 
Och ni ska veta att mina drömmar brukar vara väldigt röriga och svåra att förstå, hehe. Så det här var en väldigt normal dröm för mej!tycker  att min mages form är ganska lik hennes på den här bilden, och hon fick ju en pojke. Bilden är förmodligen redigerad, men dom kanske inte har gjort så mkt åt formen. Man vet ju aldrig :)

Vad det blir återstår att se!

imorgon har jag gått 30 fulla veckor, upptaderar då igen! :)


09-05-11 / Vecka 30, sagt hejdå till storasyster & lägenhetsdags
Nu har jag internet & en del att skriva :)

Jag kollar just nu på nytt läge på 3an och längtar bara mer och mer tills vi får våran lägenhet så vi kan börja pygla med tapeter och möbler och sådär. Så roligt! :D Jag och Patrik har ganska lika smak tror jag, iallafall av vad jag har märkt när vi har kikat på lite saker som vi ska köpa. Vi har köpt lite småsaker hittils, säng och sånt blir det nog dags för när det börjar närma sej för inflyttning. Det senaste vi köpte var iaf två krukor till köket, (som vi har tänkt, vi vet på ett ung hur lägenheterna ser ut där vi ska bo) durkslag, skål, bakmått, och två tavlor. Och när vi köpte det var vi väldigt överens. Jag ville köpa ett andra krukor också, så det var väl det enda som vi var lite oense om, men vi sa att vi skulle ta dom till tvrummet istället. :) Vi har för övrigt pratat med dom som har hand om lägenheterna idag och bestämt att vi ska kolla på två stycken på onsdag klockan 13.00. Och då ska vi också bestämma oss om vi vill ha någon av dom, och vilket isf, för det är någon som står på kö och då vill dom att vi bestämmer oss så fort som möjligt. Så det ska bli spännande. Det blir att sluta lite tidigare från skolan då, men det gör inte så mycket! ;)


                                           
                                           (inte vår lägenhet på bilden)

Det jag skrev om i förra, väldigt korta inlägget, var att vi sa hejdå till min syster Malin och hennes pojkvän Simon. Dom var här (hos pappa) på en liten "hejdå-middag" - grillad hamburgare, wow vilken middag! för att dom skulle åka till Rhodos klockan 06.00 dagen efter. Lyckostar jag vet, och dom ska inte stanna i 1 vecka eller 2, som dom flesta gör.. Nej dom ska stanna i ca 5 månader! Simon ska jobba som DJ och Malin ska gå en bartender utbildning och jobba som bartender där borta. Vore jag inte gravid skulle jag ha åkt och hälsat på. Vi missar dock Malins 20 årsdag, och dom missar när lilla bebisen kommer, men det får vi väl ta igen när dom kommer hem. Känns lite långt dit såklart, men dom kommer få det super bra så det skulle ju bara känts fel om dom stannat hemma pga mej. För dom hade ju besämt sej för att åka innan dom fick reda på att jag var gravid. Huvudsaken är ju att dom kommer hem till något riktigt bra från något riktigt bra! :)
I lördags gick jag in i vecka 30. Och det innebär ju att det är 10 veckor kvar när jag gått 30 fulla veckor. Och det känns inte alls mycket. Det låter mer när man säger att det är ca två månader kvar.

Beräknat förlossningsdatum: 2009-07-25

Barnet blev till omkring: 2008-11-01

Du är i vecka: 30

Du är i månad: 7

Antal graviditetsveckor och dagar: 29 veckor 2 dagar

Antal dagar kvar till förlossningen: 75

jaa, det är väl så det ser ut. 75 dagar kvar - beräknad tid då! Men man vet ju aldrig om bebisen väljer att komma ut före, eller efter. Sånt kan man ju aldrig veta. Blir det att jag får göra kejsarsnitt så blir det ju före isf. På tal om förlossningen så har vi fått brev hem om föräldrautbildningen. Den börjar den 20e, och är 5 gånger, ca två timmar varje gång. Med rast emellan hoppas jag. Jag menar, tänk att det är fullt av gravida där, det kommer bli kö til toaletten på en gång, haha. Men det ska bli intressant. Dom 3 första gångerna ska vi prata om förlossning, smärtlindring, andning & avslappning. Det kommer också bli under skoltid, men det blir på slutet av dagen, så förhoppningsvis missar jag inte alltför mycket. Det är ju något jag vill/måste göra, så det får bli som det blir helt enkelt!


(bild från libero)


Det här är vad som står om vecka 30, :)

Barnet:

38 cm lång och ca 1.5 kg tung. Barnets hjärna utvecklas och växer. För att få plats veckar den ihop sig allt mer och bildar dess karakteristiska vindlingar och flikar. Barnets lungor är nästan helt utvecklade och det övar på andningsrörelser genom att höja och sänka bröstkorgen.

Mamman:
Kanske känner du att barnet hickar? Antagligen har ni påbörjat eller kanske redan slutfört någon föräldraförberedande kurs. Det är ungefär 2 månader kvar till förlossningen och mötet med ert lilla barn närmar sig för varje dag som går. Det är mer påtagligt ett barn du bär på, det blir allt större och starkare. Det är naturligt att föreställningarna om barnet och tankarna på hur en vardag med barnet skall bli ökar. Många kvinnor klagar över en tilltagande trötthet. Var noga med att äta bra näringsrik mat, att sova ordentligt och se till att du håller koll på ditt järnvärde. Prioritera en stund ute i friska luften varje dag. Inaktivitet och näringsbrist på grund av en felaktig kost leder bara till ännu mer trötthet och krämpor i kroppen. En del kvinnor får känningar av bäckensmärtor. Der är en hormonell påverkan på alla fogar och leder, framför allt bäckenet. Det är helt naturligt och ändamålsenligt eftersom det ger förlossningskanalen större möjlighet att bli elastisk och vidgas vid förlossningen. En del kvinnor upplever det som smärtsamt, de får svårt att gå och blygdbensfogen blir mycket öm. Det börjar bli tyngre och du kan känna dig känslig och ha lätt för att gråta vilket inte alls är konstigt. Du går in i den sista delen av graviditeten och det ställer stora krav på dig, både fysiskt och psykiskt. Lyssna till din kropp, var snäll mot den och ha tålamod. Det här är en speciell tid i livet. Sannolikt gör du inte om det så många gånger. Glöm inte att ta en paus mitt på dagen. Lägg dig ner och vila med benen högt mellan varven.

Hicka? Oooja! :D hehe, jag tycker så synd om den lille som hickar så. Han får sluta svälja vattnet så fort så slipper han hickan. Vem vet, han kanske lär sig det. ;) Och att bebisen blir starkare måste jag också hålla med om, jag känner det på sparkar och rörelser. Just nu är det mer rörelser än sparkar. Jag kan känna en fot/arm som drar från ena sidan av magen till andra. Och det kittlas lite, speciellt när han/hon kommer neråt ljumskarna liksom. Han/hon verkar ha ändrat läge och lagt sig på bredden istället för på höjden. Och sparkar/rör sig mest nedåt ljumsken på vänster sida. Så vi får väl se om han/hon lägger sig på höjden (det låter lite dumt, men ni förstår nog hur jag menar) med huvudet nedåt, som den ska ligga när det är dags att föda. Annars har jag läst att man kan få göra kejsarsnitt. Men skulle det bli snitt så gör det inte mej något. Bara bebisen kommer ut friskt och levande! :)

                                                          

Vi var på besök på familjecenter i fredags också, 5/8, och det gick bra det här besöket också.  Det känns skönt att det mesta är som det ska. Lite dåligt järnvärde fortfarande, men det ska nog rätta till sej nu när jag ska börja äta järntabletterna varje dag istället för varannan. Jag vägde 57,15 kg. Dock har jag inte förändrats speciellt mkt på övriga kroppen, än magen då förstås. Så det känns bra, men man ska ju aldrig säga aldrig ;) hehe. Jag brukar alltid ha den oturen att få det jag säger att jag aldrig har haft och sådär. Fosterljuden lät bra, och jag hade ökat till 27 centimeter på magen. Det var iof inte så mkt, och har jag inte växt nå till nästa besök så följer jag inte kurvan som jag ska, så vi får hålla tummarna för att jag växer. Dock har ju bebisen ändrat läge och det kan väl vara en bidragande orsak till att det inte var fler centimeter. Sen tycker jag själv att jag växt mer än så, det beror väl på hur man ligger också. Men jag ska inte oroa mej över det, utan det tar vi när det kommer, OM det kommer isf. Annars mår inte bebisen bra om jag inte mår bra.


Har ni namnförslag är det bara att kommentera, vi har lite svårt att bestämma oss. Men samtidigt kommer det säkert bli enklare när vi har bebben framför oss. Vi ska ju också bestämma oss för ett BB, det blir antingen Hudik eller Gävle. Finns ju inga fler att välja på nu. Iaf inte om man ska välja dom närmaste ;)

09-05-09 / Tagit adjö av Malin & SimonMåste bara skriva snabbt att jag skriver så fort jag får internet!
Har precis tagit adjö av Malin och jag ska nu bort.

2009-05-02 / Efter vecka 28 kommer vecka 29Det blir ett kort inlägg idag. Ska till barnmorskan, familjecenter på måndag igen, så då har jag lite mer att skriva.


Beräknat förlossningsdatum:
2009-07-25

Barnet blev till omkring: 2008-11-01

Du är i vecka: 29

Du är i månad: 7

Antal graviditetsveckor och dagar: 28 veckor 0 dagar

Antal dagar kvar till förlossningen: 84

ja, idag går jag alltså in i en ny vecka, vecka 29


Barnet:


37 cm och ca 1.2 kg. Barnet kissar och dricker 0.5 liter fostervatten varje dag. Dess huvud är stort i förhållande till resten av kroppen och det är fortfarande magert utan underhudsfett. Än kan det fritt ändra läge och slå kullerbyttor i mammas mage. Det är vanligt att barnet vid den här tiden sparkar mycket men en del barn är mer stillsamma än andra. Om du är stressad eller upprörd reagerar barnet troligen på de stresshormoner som frigörs och cirkulerar över till barnet via moderkakan. Prova att lugna barnet genom att ta några lugnande andetag och slappna av. Prata lugnande, stryk över magen och rör dig mjukt så kommer de flesta barn till ro igen. Precis som efter födelsen.
Kände att jag ville ha med den här bilden, tycker att det är så häftig! (google.se)

Mamman:


Det är högst individuellt hur stor mage du har. Även om måttet på tillväxtkurvan ligger högt så behöver ditt barn absolut inte vara särskilt stort. Det växande barnet blir allt mer utrymmeskrävande och pressar dina inre organ åt sidan. Livmodern trycker nedåt mot de stora blodkärlen. En del kvinnor får synligare, mer markerade blodkärl på benen och i ljumskarna. Hos en del gravida uppstår åderbråck eller hemorrojder. Stora åderbråck försvinner inte av sig själv. Det går i så fall att operera men inte förrän det har gått några månader efter förlossningen. Några blir bara mer svullna i benen och i fötterna när vätska från de överbelastade blodkärlen tränger ut i vävnaderna. Är det besvärligt kan det hjälpa att sitta en stund med benen i högläge. På Apoteket finns särskilda stödstrumpor att köpa. De underlättar återflödet av blod från fötterna och uppåt.

(tagit från libero.se)

Och jag kan, efter att ha läst det här, säga att jag då förstår att bebisen har hicka några gånger om dagen(oftast). ;) tycker så synd om henne/honom. Hicka som är så jobbigt.. Och kullerbyttor kan jag säga att den verkligen gör! Man skulle kunna tro att det är disco i magen eller att bebisen ska bli en cirkusartist!  :)

Jag och patrik är barnvakt ikväll åt lillasyster emma för mamma är och åker båt med hennes kille. Dom hade blivit  bjuden av Bollnäs bandy, så då ska vi sova här tills imorgon.
Det blir nog en lugn kväll framför tv eller film och äta gott! Jag blir väl trött framåt elva kan jag tänka mej. Fast jag sov till kvart över elva, halv tolv idag. ;) haha.. Men mina järntabletter borde nog ge resultat snart. När det är helg är det ju roligare att vara vaken lite senare, eftersom jag alltid brukar vara det annars.

Men nu ska jag sluta här, det blev inte så kort ändå :p hehe. Uppdaterar igen på måndag efter besöket på familjecenter.


RSS 2.0