09-04-26 / Vecka 28, inte undra på att jag börjar bli tjock




Igår var det lördag och då gick jag in i vecka 28. Det är två veckor kvar till vecka 30, och sen är det bara 10 veckor kvar.
jaa.. Tiden går vääldigt fort! hehe..

På dagen igår shoppade jag lite med mamma, hittade två tunikor, två tröjor och en kofta.
Det är tur att det börjar bli sommar så jag kan använda tajts och leggings, för det är lämpligast att klä sig i tunikor/klänningar och kjolar. Mammabyxor är nog inget för mej. Men skulle vilja hitta ett par hängslebyxor iallafall, det är gulligt :)

Senare idag åker pappa till stockholm och jobbar. Så då blir Patrik och jag husvakt i en vecka ungefär.
Det ska bli roligt och skönt att bara vara patrik och jag.

Snart är det maj också, och då ska vi se till att kika på lägenhet och boka om vi hittar någon som intresserar oss.
Det ska bli spännande! Efter det kan vi bestämma tapeter och sådär, och då blir det enklare att skaffa möbler också, när man vet på ett ungefär hur det kommer att se ut.

Jag har inte så mkt mer att skriva just nu, men jag tänkte att det kan vara roligt för er också att läsa det här :)


                        


Vecka 28:


Barnet:

35 cm och ca 1 kg. Barnet växer och ställer allt högre krav på mammas kropp. Kontakten blir intensivare och känns närmare. Puffar du lätt på magen kan du ibland få en puff tillbaka. Det kan också sparka till som en reaktion på höga ljud, även om fostervattnet dämpar något. Barnet ökar i vikt med ungefär 27 gr/dag och det har börjat drömma. Man vet att det har utvecklat sin förmåga att minnas. Lungorna mognar för varje dag och andningsövningarna blir mer frekventa. Från graviditetens sjunde månad är barnets tillväxt framför allt beroende av dess förmåga att producera insulin. Detta hormon stimulerar till upptag av socker från blodet. Inne i cellerna ovandlas sockret till proteiner och fett. På så vis hjälper alltså insulinet barnet att lägga på hullet under de sista graviditetsmånaderna.



Mamman:

Många kvinnor upplever att de nu blir mer känsliga och får humörsvängningar som de inte känner igen. Det är helt normalt. Situationen du befinner dig i är både känslomässigt överväldigande och fysiskt belastande Ha överseende, sköt om dig på bästa sätt och berätta för din partner om dina tankar och känslor. Det är en spännande tid för er båda och det är viktigt att ni gör varandra delaktiga i det som sker. Kanske känns det verkligare nu för dig som snart skall bli pappa? Det är påtagligt att det är ett litet barn som rör sig där inne och du kan säkert känna hur barnet rör sig när du håller handen mot magen.


Så här ser din graviditet ut:

Beräknat förlossningsdatum: 2009-07-25

Barnet blev till omkring: 2008-11-01

Du är i vecka: 28

Du är i månad: 6

Antal graviditetsveckor och dagar: 27 veckor 1 dagar
Antal dagar kvar till förlossningen: 90


                                 


09-04-23 / veckorna går så fort



Kände för att uppdatera lite så att ni inte tröttnar på att läsa, dock har det inte hänt så mycket så jag har inte alls mycket att skriva. Men vi gör ett försök ändå! ;)


Jag kan iallafall börja med att skriva att jag mår bra, ryggen känner jag väl av oftare nu än för två, tre veckor sen. Behöver ofta sätta mej, eller lägga mej rakt för att det ska försvinna. En kudde bakom ryggen eller något brukar också hjälpa. Men det är väl inte annat än att ränka med att det kommer vara så. Jag har läst att man kan gå ut å gå för att det ska bli bättre, och forstätter vädret så här så kommer jag garanterat ut och gå! Det ska jag ju iof göra ändå, det är bra inför förlossningen och så får jag ju träning också, som kanske behövs för att jag inte ska gå upp en massa extra kilon pga allt godis som jag proppar i mej! Ändå tycker jag inte att det gör något att jag inte tänker på "figuren" och att inte äta så mycket godis, för det tycker jag att man kan unna sig själv när man är gravid. Bara jag inte ställer till så att jag får graviditetsdiabetes. Men undersökningarna på familjecenter har ju visat att min blodsocker är normalt så vi får hoppas att det håller sig så!


Imorgon har vi nationellaprov i Engelska i skolan. Och eftersom det är diretk på morgonen så får vi hoppas att jag känner mej pigg så att jag inte missar det så det blir massa problem med det också. Jag har nog med rester nu! Men jag har köpt mina järntabletter iallafall, så dom ska väl göra mig piggare. Det tar väl ett tag innan dom hjälper såklart, men vi får hoppas att jag kommer upp imorgon ändå. Efter nationella har vi "morotsdag" resten av dagen. Vilket innebär att vi får plugga vad vi vill och det är ju jätte bra för dom som har rester. Som mej då som jag skrev tidigare^^. Hehe. Men jag kommer nog jobba mina rester hemma eftersom jag har mitt plugg på datorn och den orkar jag inte släpa med mej till skolan. Plus att jag får nog mer gjort då, när jag sitter hemma i lugn och ro. Jag tror nog att jag klara mej bra utan lärare med det jag tänkt jobba med.


Det var egentligen meningen att jag och Patrik skulle vakta huset, onsdag eftermiddag till lördag eftermiddag, för pappa skulle till stockholm och jobba. Men han kommer inte iväg förens på söndag för dom har inte fixat allt som måste fixas på huset innan pappa kan åka dit och göra sitt. Så då blir det att vi vaktar huset från söndag(om han kommer iväg då vill säga) till torsdag istället. Men det ska väl gå lika bra det.


Lördag blir det Bollnäs för min del och handla lite kläder med mamma, om jag hittar några. Inga av mina linnen räcker ju ner över magen längre. Eller inte inga, men alla utom två då. Och då blir det lite jobbigt när jag måste gå och dra ner linnet hela tiden så till slut blottar jag ju bh:n och tuttarna. Så jag får hoppas att jag hittar något som passar. Lämpligast är ju tunikor nu när sommaren är påväg. Men vi får se hur det går. Det ska iallafall blir roligt att träffa mamma lite, så får hon se hur mycket jag har växt sen sist vi träffades också. Eller inte jag, men min mage, bebisen ;) hehe.

Bild från påskhelgen


På tal om att växa mycket och fort så tycker jag att veckorna bara går fortare och fortare. Tyckte nyss att det var lördag och att jag då gick in i vecka 27. Men snart är det lördag igen och då har jag gått 27 veckor, då blir det början på vecka 28. Herregud, det är ju snart vecka 30. Men det är klart att det går fortare när man vet om att man är med barn. Tidigare visste jag ju inte det, och det känns inte som att jag snart har gått lika långt som jag hade när jag fick reda på att jag var med barn. Lite läskigt, men vi blir ju mer och mer förberedd också när dagarna går. Bara jag hinner förbereda mej på förlossningen. Det är inget jag ser fram emot nu iallafall.


Från en sak till en annan så är det ganska många som frågar om jag och Patrik har funderat på några namn än. Och det har vi inte inte, åtminstonde inte så mycket. Vi har fått några förslag och sådär, och dom vi gillar har vi skrivit upp. Men det är inte så lätt som man tror att det ska vara. Vissa har ju en del namn utänkt redan, som de vill att sina barn ska heta. Men det är inte så lätt när det väl blir dags, tycker jag. Men vi vill iallafall ha ett annorlunda namn. :)


Jag fick ihop en del att skriva ändå ;) haha. Men om ni har några namnförslag så är det bara att kommentera! :)

Nu ska jag laga lite mat. Ska försöka uppdatera på lördag igen,


 


09-04-18 / Min graviditet




Så här ser min graviditet ut:
Beräknat förlossningsdatum: 2009-07-25
Barnet blev till omkring: 2008-11-01
Du är i vecka: 27
Du är i månad: 6
Antal graviditetsveckor och dagar: 26 veckor 0 dagar
Antal dagar kvar till förlossningen: 98

Vecka 27:

Barnet:

Barnet är 32 cm långt och väger 1 kilo. Dess ansikte har blivit lite rundare. Foten mäter 4 cm, lårbenet 5 cm och huvudets diameter är nu 7 cm. Skulle barnet födas i vecka 27 har det mer än 90% chans att överleva, det har allt som behövs för ett liv utanför livmodern. När du nu går in i den sista tredjedelen av din graviditet återstår mognad och tillväxt. Barnet är fortfarande mycket magert då det inte har lagt på sig något underhudsfett ännu. Huden är röd, tunn och täckt med fosterfett. Ögonen och ögonlocken är fullt utvecklade. Barnets hörsel har förfinats och det uppfattar mer nyanserat röster, musik och plötsligt höga ljud.




Mamman:

Vid den här tiden i graviditeten känner många kvinnor av alla möjliga slags besvär. Ryggproblem är vanligt förekommande. Den allt tyngre magen gör att det blir svårare att hålla ryggen upprest. För att balansera sticker du antagligen ut hakan och svänger mer i korsryggen. Det gör att du lätt blir trött, både i nacke och i korsrygg. Tänk på din hållning när du står upp. Vila genom att ligga ner en stund varje dag och lägg gärna en kudde i svanken när du sitter. Har du ont i ryggen bör du vara försiktig med att lyfta, speciellt tyngre saker. Måste du ändå, så tänk på att böja på knäna och lyfta nära kroppen. Ömma ryggmuskler brukar må bra av lite försiktig massage. Kanske du kan be din partner?



(libero.se)

09-04-15 / Familjecenter 09-04-14






Idag har vi som sagt varit på familjecenter. :) Det gick väldigt bra, men det blev ett snabbt besök på grund av att jag hade förväxlat dagarna och skulle egentligen dit imorgon. hehe (A) Menmen, vi fick allt gjort som vi skulle och nästa besök kanske innehåller lite mer prat, om man säger så. ;)

Vi började med att väga mej, och jag vägde 54,35 kg.
och det tycker jag är lite komiskt, för första gången jag var dit och vägde mej så vägde jag 51,35,
och andra gången jag var dit vägde jag 52,35, tredje gången vägde jag mej inte, och den här gången vägde jag alltså 54,35.
så det var lite roligt. Väldigt konstigt om jag väger ,35 igen nästa gång jag ska dit. hehe
Efter det så stack hon mej i fingret för att få reda på hb och blodsocker.
Hb låg på 108, vilket är väldigt lågt, så jag ska köpa järntabletter så det stiger och jag blir piggare.
Blodsockret var ungefär lika som förra gången, och då låg det på 4,5 tror jag. så det var helt okej. Ingen fara där trotts att jag äter såå mycket godis, hihi.
Sen fick jag lägga mej på sängen och visa magen så hon fick lyssna på hjäärtljuden som låg omkring 148, 150, vilket också är bra! Och sen mätte hon magen, från blygdbenet upp till revbenen ungefär, där min livmoder slutade. Jag mätte 24 centimeter. Och det var precis på normalstrecket på kurvan som dom har inlagt på datorn.
För varje gång jag mäter så skriver barnmorskan in hur många centimeter jag mäter och så skriver hon in det på datorn och då ska det ligga inom två streck. Över - för "stor" eller vad jag ska säga, och under - så växer det för lite. Om ni förstår?

ja, det var väl allt vi gjorde där idag.. Vi bokade förstås en ny tid också, om tre veckor, 4 maj :)

I går blev det för övrigt påskmiddag hemma hos kusinerna i söderhamn, jätte mysigt å träffa allaihopa!
Mamma hade plockat ihop lite tunikor till mej som ja ska kunna växa i, så det blev jag väldigt glad över.
Kanske inte märktes när jag provade allt, men det var så himlans varmt, så utifall jag inte verkade glad så ska du veta att jag blev det kära mor! :)
Frida bidrog också med två tröjor, thank you very much you to! :)
Hon insisterade också  på att jag skulle ställa mej utanför i solen så hon fick knäppa lite kort på mej och min STOR mage! ;) Så jag var väl tvungen å ställa upp då ;) haha.. Men det var roligt med biler, men jag är nog lite för lite modellmänniska för att våga posa, därför blev det mest babbel från min sida medans jag stod där. ;) hehe..
Men bilderna blev jätte fina, ni ser ju själva i början av inlägget!

Här är iallafall våran lilla bebbe, eller ja, på ett ungefär ;) hehe





09-04-08 / Förkyld



Jahapp.. då har man åkt på förkylning också. Jag som alltid brukar vara sådär halvförkyld trodde att jag skulle slippa en riktig förkylning. Men tydligen icke! :/ Det är väl inte så mycket att göra åt egentligen, den försvinner väl av sig själv. Det enda jag kan göra är att proppa i mig massa halstabletter & vitaminer & hoppas att jag inte får feber!
Jag har varit sjuk sen i lördgs ungefär, men känner mej lite piggare nu. Inte lika trött iallafall.. Förutom på kvällarna då. Men det beror ju på bebisen också :)
Fördelen med det är väl att jag har ganska lätt att somna när det är skolveckor. Men då blir det ju en nackdel när det är helger & lov. Då somnar jag ju bara när man vill vara uppe längre. ^^
Men jag ska vara glad över att jag mått så bra hittils iallafall. Det är många gravida som har det jobbigt. Än så länge känner jag inte av så mycket mer än att jag är trött. Jag har iof börjat fått ont i nedre delen av ryggen och får ont i fötterna när jag stått/gått ett tag. Men som sagt, vissa har det ju värre.

Jag har iallafall vuxit en del nu som ni kanske ser. (ni som sett mej tidigare)
(Iof är det en dålig bild, men den får duga för idag.)





Snart är det påsklov & det innebär besök på familjecenter på tisdag & vila & plugga.
På familjecenter ska vi väga mej, kolla provresultaten, mäta magen & lyssna på forsterljud. Längtar!  Antar att det är många som ska festa & så under påskhelgen, så det blir nog ganska lugnt för min del. Kan ju behövas nu också när jag är sjuk. Men några middagar hos patriks släkt & hos min släkt ska det bli iallafall. Mysigt!

Mötet hos socialen gick iallafall bra. Vi fick information & lite hjälp & sådär, så det känns skönt att det är på gång & att vi är ute i god tid. Plus att vi står på två lägenheter i Alfta just nu, som vi ska kika på. Men om det kommer någon annan som vill ha någon av lägenheterna så får dom gå före, genom att dom är inflyttningsbara från och med nu. & då står vi bara & tar upp en plats eftersom vi inte ska flytta in förens i  juli & man får inte "paxa" så långt i förväg. Men kommer det upp fler lägenheter skriver hon upp oss på dom också. & i Maj får vi boka en som vi vill ha. Så det ska nog lösa sig :)

Nu ska jag försöka plugga lite till, jag har en del att göra. Men går ju så segt med tanke på hur jag mår.
uscha, det känns som att ni har läst det några gånger nu! :p haha.


RSS 2.0